Hvad er en fødselsdepression

En fødselsdepression, er en depression som viser sig i løbet af graviditeten eller inden for det første år efter fødslen. En fødselsdepression kan i mod hvad mange tror, begynde allerede i løbet af graviditeten. 

 

Alle kan blive ramt af en fødselsdepression. Risikoen er lidt højere blandt kvinder end blandt mænd. Men også mænd kan opleve at få en decideret depression i forbindelse med, at de venter barn eller efter barnet er kommet til verden. Nogle mennesker vil være i højere risiko, fordi de er arveligt disponeret for at udvikle en fødselsdepression. Ligesom nogle er sårbare fordi de har en svær livshistorie med sig.

 

Når man har en fødselsdepression, har man det ubeskriveligt svært. Mange ting kan virke helt uoverskuelige og man får måske intet gjort. Man kan også opleve det stik modsatte. At man arbejder hårdt på, at alt skal se godt ud – for så kan det jo ikke være så slemt vel? Men det kan det. Og særligt sidst nævnte reaktion snyder ofte, når man selv eller andre skal vurdere om man har en decideret depression eller ”blot” går igennem en efterfødselsreaktion

 

Fælles for mennesker med fødselsdepression er, at de vil opleve enorm træthed, udmattethed, nedtrykthed og magtesløshed. Mange vil have et væld af tunge, selvkritiske og ukonstruktive tanker og følelser, som holder dem fast i depressionen. Man vil måske have svært ved at kende sig selv i sine tanker, følelser og rekationer. Man vil være mere kortluntet og måske have lettere til tårer eller vrede.

 

Ofte knytter de problemstillinger man mærker der tynger i dagligdagen, sig til barnet eller det at skulle blive/være forældre. Man kan sagtens elske sit barn og være lykkelig for barnet, selvom man har en fødselsdepression. Det er relativt sjældent, at barnet er kernen i en fødselsdepression.

 

Mænd med fødselsdepression vil typisk være mere udad-reagerende og isolere sig. De kan have  flere konflikter og, trække sig og isolere sig bag en skærm eller ved at begrave sig i arbejde. Nogle vil øge indtagelse af rusmidler. Man kan opleve at nogle mænd bortforklarer fødselsdepressionen som stress, trækker sig og søger frirum fra hjemmet og familien. Han vil mærke han ikke har lyst til at komme hjem eller være hjemme. 

 

Hvis det manden kæmper med, er en fødselsdepression – er det vigtigt det bliver opdaget. Han er ikke rask. Han vil kunne føle en meningsløshed, specielt i relationen til det helt spæde barn. Særligt hvis barnet græder meget og ikke responderer på den hjælp ham prøver at give barnet. Det vil naturligvis påvirke forholdet til barnet negativt. Og dette kan forfølge både far og barn fremover. Det er vigtigt for både far og barn at faderen får professionel hjælp til sin fødselsdepression.

 

En kvinde med en fødselsdepression, vil i mange tilfælde rette sine følelser indad, som intens selvkritik, have et voldsomt tankemylder og græde meget. Ligesom hun kan være mere udad-reagerende og have en kortere lunte. Hun vil ligesom manden have det uendeligt svært og opleve, at intet af det, hun havde forestillet sig, i forhold til at skulle være mor, er blevet som hun håbede. Det kan naturligvis også påvirke hendes forhold itl barnet, at hun har det så svært. Derfor er det meget vigtigt at hun søger hjælp.

Hvis du vil vide mere, kan du læse grundige artikler, der går i dybden med fødselsdepression her

Comments are Closed

© 2024: Alenesammen.dk: Børn & Familie | KABBO Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress