De fire søvnstadier: Hvad sker der i hver fase?

Vi ved alle, at søvn er vigtig, men ved du, hvad der sker under hvert enkelt søvnstadie? Der er fire søvnstadier: stadie 1, stadie 2, stadie 3 og REM-søvn (rapid eye movement). Hver fase tjener et andet formål for vores krop og sind. I dette indlæg vil vi diskutere, hvad der sker i hvert enkelt søvnstadie, og hvordan det påvirker os.

Vores søvn foregår i cyklusser

Det betyder, at vi i løbet af en typisk nattesøvn vil opleve alle fire søvnstadier flere gange. Hver af disse faser varer typisk 90 minutter, og din søvn vil typisk opleves at være dybere i de første faser, hvor du i stedet til sidst i søvncyklussen oftere vil være i lettere søvn. En tyngdedyne kan hjælpe dig med at sove dybere. Læs mere om dem her.

 

De første tre faser hedder NREM (Non Rapid Eye Movement), mens den sidste og fjerde fase hedder REM (Rapid Eye Movement). Med det menes der, at øjnene ikke rigtigt bevæger sig i de første tre faser, mens de i fjerde fase bevæger sig meget hurtigt.

 

Hver fase er vigtig af forskellige årsager, så lad os da se nærmere på hver enkelt fase.

Fase 1 – Døs

Trin 1 er det letteste søvnstadium, og det forekommer, når vi først falder i søvn. Vores øjne bevæger sig langsomt frem og tilbage, og vores hjernebølger er langsomme og ujævne. Dette stadie varer normalt i ca. 5-10 minutter. Vi kender alle fornemmelsen af at falde, lige når vi er faldet i søvn. Det er i denne fase af søvnen at det sker.

Fase 2 – Let søvn

Fase 2 er den næste søvnfase, og det er her, at vores hjernebølger begynder at blive mere regelmæssige. Vores kropstemperatur begynder at falde, og vores hjerterytme bliver langsommere. Denne fase varer normalt i ca. 20-30 minutter. Der soves stadig forholdsvist let i dette stadie.

Fase 3 – Dyb søvn

Fase 3 er den dybeste fase af søvnen, og den opstår, når vores hjernebølger har et meget langsomt mønster. Vores vejrtrækning bliver langsommere og mere regelmæssig, og vores muskler slapper af. Dette stadie varer normalt i ca. 30-60 minutter. Hvis du skulle blive vækket i denne fase, vil du højest sandsynligt være forvirret og tåget i flere minutter.

Fase 4 – REM-søvn

REM-søvn er den sidste fase af søvnen, og det er, når vores øjne bevæger sig hurtigt frem og tilbage, og vores hjernebølger er hurtige og uregelmæssige. Det er altså i denne fase at hjernen er mest aktiv. Man siger at øjnene bevæger sig, fordi de følger med i de oplevelser vi har i drømmene. REM-søvn er vigtig, fordi den hjælper os med at bearbejde erindringer og indlæring, holde vores humør stabilt og få en udhvilet søvn. Denne fase varer normalt i ca. 10-20 minutter.

 

Comments are Closed

© 2024: Alenesammen.dk: Børn & Familie | KABBO Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress