Sikker brug af fyrværkeri

Fyrværkeri har været brugt i næsten 1500 år til at fejre særlige lejligheder over hele verden. Vi kender alle nytårsfesterne der kulminerer med et fyrværkeri fra London eller Sydney. På samme måde kan det være spændende at invitere venner og familie til et imponerende fyrværkerishow. Men uanset om der er tale om en stor eller privat begivenhed, er det vigtigt at tage forholdsregler, når der er ild og sprængstoffer involveret. Men den sikreste måde at nyde fyrværkeri på er, uden tvivl, ved se et professionelt festfyrværkeri.

Før du begynder at planlægge din fyrværkerifest, skal du søge efter velrenommerede virksomheder at købe fyrværkeri hos. Det er nemt at blive fristet af de store tilbud, men sørg for, at fyrværkeriet opfylder de lovmæssige standarder og er blevet opbevaret korrekt i butikken. Når du får dem hjem, skal du opbevare dem i en kasse og læse instruktionerne omhyggeligt på forhånd – du skal ikke vente med at læse instruktionerne i mørke før showet starter!

Nogle mennesker affyrer raketter derhjemme og tænder gnister og laver deres eget fyrværkeri, men det er en farlig aktivitet. Mange af de mennesker der kommer til skade hvert år, er ikke dem, der selv affyrer deres raketter eller fyrværkeri, men dem omkring dem.

Det er bedst at holde sig væk fra områder, hvor ikke-professionelle affyre raketter eller laver gnister og tænder for et fyrværkeri. Fyrværkeri kan forårsage betydelige øjenskader, herunder permanent blindhed. Andre almindelige skader omfatter forbrændinger på hænder og ansigt, som ofte efterlader ar. Nogle mennesker mister endda en eller flere fingre, når fyrværkeriet går i den forkerte retning. Desuden kan fyrværkeri starte brande, hvilket kan være endnu farligere.

Når du håndterer pyroteknisk materiale eller deltager i et arrangement, hvor der er fyrværkeri, er der nogle forholdsregler, der skal træffes for at undgå ulykker. Her er et par tips:

Hvordan bruger man fyrværkeri på en sikker måde?

Sørg for at følge følgende anbefalinger, når du bruger fyrværkeri:

Lad aldrig børn tænde lunten eller lege med fyrværkeri.

Etabler en sikkerhedszone, f.eks. med et reb, hvorfra børnene sikkert kan se fyrværkeriet.

Børn under fem år må ikke bruge stjernekastere. Vær opmærksom på, at kontakt med en tændt fyrfadslys er det samme som kontakt med en flamme fra en fakkel.

Hold øje med børnene og hold øje med dem hele tiden, når der bruges fyrværkeri i nærheden af dem.

Når du køber fyrværkeri, skal du læse og følge alle instruktioner, der følger med fyrværkeriet.

Sørg for, at alle personer er uden for fyrværkeriets rækkevidde, før du tænder lunten.

Affyr kun fyrværkeri på jævne, flade overflader, væk fra nærliggende boliger, tørre blade eller andre brændbare materialer.

Hvis der er et bål ved siden af fyrværkeriet, skal du sørge for, at det er mindst 20 meter væk fra nærliggende huse, træer, buske, hegn og skure.

Når du tænder sikringen, skal du holde apparatet med armen helt udstrakt. Vær særlig forsigtig i blæsende vejr.

Prøv aldrig at genbruge fyrværkeri, der ikke virkede korrekt første gang.

Hav en spand med vand eller sand i nærheden i tilfælde af fejl eller brand.

Du må ikke holde fyrværkeriet i hånden, når du har tændt det, medmindre det er angivet i vejledningen, at du må gøre det.

Bær tøj uden hætte eller snørebånd.

Bær ikke fyrværkeri i lommer på tøjet; friktion kan få det til at eksplodere.

Efter fyrværkeriet skal du sørge for, at de personer, der hjælper med at rydde op efter fyrværkeriet, bruger en tang eller handsker for at undgå at blive forbrændt.

Du må under ingen omstændigheder smide brugt fyrværkeri i et bål.

Når dine gæster er gået hjem, skal du kontrollere, at der ikke er nogen rester, og sluk omhyggeligt eventuelle andre brande.

Hvis du har fyrværkeri tilovers, skal du opbevare det på et sikkert og tørt sted væk fra varmekilder eller brændbare materialer, herunder radiatorer og kedler.

Disse anbefalinger er ofte forbundet med de fem gode råd der altid nævnes i forbindelse med sikkerhed og fyrværkeri:

Brug altid beskyttelsesbriller

Hold sikkerhedsafstand

Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

Gå aldrig tilbage til en fuser

Brug kun lovligt fyrværkeri.

Vi håber, at disse tips vil gøre din næste fyrværkerifest til en succes!

Comments are Closed

© 2024: Alenesammen.dk: Børn & Familie | KABBO Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress